Järnvägsmuseet i nära samarbete med LKAB kommer sommaren 2022 att köra historiska malmtåg på Malmbanan. Anledningarna är flera; Trafikverket installerar det nya signalsystemet ERTMS och därför kör vi riktiga malmtåg med Järnvägsmuseets lok för sista gången, norra Malmbanan fyller 120 år, och samtidigt är det Kirunafestivalen. Järnvägsmuseet medverkar på flera olika sätt.

Kirunafestivalen, torsdag 30 juni – lördag 2 juli

Lokvisning på Kiruna station

Ellok Lore och Dm3, torsdag till lördag kl 10-16. Ånglok R 976 visas endast torsdag och fredag e.m.

Kortare turer med ångtåg

Kom och åk med oss torsdag, fredag och lördag runt Luossajärvi. Tågen går från Kiruna station kl 10.20, 11.00, 12.05 och 13.00. Resan är gratis och tar ca 30 minuter.

Förändringar?

Håll utkik på Facebook för ev. förändringar.


Lunchtåg Kiruna-Abisko under Kirunafestivalen

Torsdag 30 juni samt fredag 1 juli och lördag 2 juli kommer vi köra lunchtåg från Kiruna till Abisko T.o.R. Dessa tåg dras av elloket Da 888 från 1955, som tidigare trafikerat Malmbanan. Tåget medför 1-klassvagnar samt restaurangvagn och barvagn, alla från 1950-talet. Maten lagas från grunden ombord, och serveras på vita linnedukar och porslin.

Resan kostar 350 kr ToR, och då ingår lunch, måltidsdryck (lättöl eller bubbelvatten) samt kaffe. Vin och öl kan köpas i barvagnen och medtagas till lunchen. Vill man köpa öl/vin, kaffe och kaka under tiden man inte äter, så är man välkommen till barvagnen. Vi tar betalt med kort och swish. Eftersom vårt serveringstillstånd gäller för hela tåget är det ej tillåtet att medföra egen alkohol.

Resan går enbart att boka Tur och retur. Det går inte att boka resan exklusive lunch.

Tidtabell

Avgång Kiruna 09.43
Ankomst Abisko Östra 11.14
Avgång Abisko Östra 11.44
Ankomst Kiruna 14.15

Lunch

Lunchen serveras i två sittningar om 48 platser vardera.
Sittning 1: 11.45-12.45
Sittning 2: 13.15-14.15
Mat som serveras (Inklusive måltidsdryck)
Pannbiff med stekt lök, tomatsallad och kokt potatis.
Önskar du fiskrätt, vegetariskt alternativ eller annan födoämnesallergi meddela detta i samband med din bokning.

Pris 350kr/pers

Bokningen är nu stängd.


Middagståg Kiruna-Björkliden under Kirunafestivalen

Fredag 1 juli kommer vi köra middagståg från Kiruna till Björkliden T.o.R. Detta tåg dras av elloket Da 888 från 1955, som tidigare trafikerat Malmbanan. Tåget medför 1-klassvagnar samt restaurangvagn och barvagn, alla från 1950-talet. Maten lagas från grunden ombord, och serveras på vita linnedukar och porslin.

Resan kostar 500 kr ToR

Middag och måltidsdryck ingår (lättöl eller bubbelvatten) samt kaffe. Vin och öl kan köpas i barvagnen och medtagas till middagen. Vill man köpa öl/vin, kaffe och kaka under tiden man inte äter, så är man välkommen till barvagnen. Vi tar betalt med kort och swish. Eftersom vårt serveringstillstånd gäller för hela tåget är det ej tillåtet att medföra egen alkohol.
Resan går enbart att boka Tur och retur. Det går inte att boka resan exklusive middag.

Tidtabell

Från Kiruna 16.30
Till Björkliden 18.29
Från Björkliden 19.08
Till Kiruna 22.06

Middag

Middagen serveras i två sittningar om 48 platser vardera.
Sittning 1: klockan 19,15
Sittning 2: klockan 20,45
Mat som serveras (Inklusive måltidsdryck)
Rostbiff, tomatsallad, ljummen italiensk potatissallad
Önskar du fiskrätt, vegetariskt alternativ eller har födoämnesallergi meddela detta i samband med din bokning.

Bokningen är nu stängd.


Historiska malmtåg, natt mot söndag 3 juli

Under midnattssolens ljusa timmar kommer två historiska malmtåg gå sträckan Kiruna – Vassijaure. Vi kör denna tiden på dygnet eftersom det denna morgon är banarbeten på norsk sida på Malmbanan, och trafiken minimal, och det ger oss därför en väldigt bra möjlighet att göra detta.
Syftet med dessa tåg är att alla som vill kan få se och uppleva dem i den vackra fjällnaturen, de går alltså inte att åka med. Syftet är också att visa att våra historiska lok kan göra det de en gång är byggda för – att dra malm med full vagnvikt.

 • Malmtåg med ånglok R 976. Detta ånglok byggdes för att dra malmtågen på den mest krävande delen, från Abisko Östra till Riksgränsen, och loken blev de starkaste som byggts för svensk trafik. R-loket är fruktansvärt starkt, men det är också konstruerat för att gå sakta när vikten är tung.
  R 976 kommer att dra moderna malmvagnar från LKAB, tillsammans med koppelvagnar eftersom malmvagnar har automatkoppel, och ångloket skruvkoppel. Vagnvikten planeras bli 1400 ton, precis det R-loken är byggt för att dra.Tåget går som godståg och heter 50976.

  Tidtabellen ser ut så här:
  • Från Kiruna malmbangård: 23.55 lördag kväll 2 juli. Tåget går från Sjöbangården och passerar genom Kiruna station på sin väg mot Vassijaure.
  • Torneträsk 02.28-03.25, här blir det vattning och kolning ifall behov finns för det.
  • Abisko Östra: 05.08-06.38, vattning, kolning, personalbyte.
  • Vassijaure: Ankomst 08.42.

 • Malmtåg med ellok Dm3 1246-1248-1248. Detta är en klassisk ellokstyp som gått på Malmbanan fram till 2013, och på sin tid ett av Europas starkaste ellok med sina nära 10.000 hästkrafter. Dm3 är byggd för att dra en vagnvikt på 5200 ton. Bakom sig kommer det finnas lastade malmvagnar från LKAB.

  Tåget heter 29246 och går som godståg, här kommer tidtabellen:
  • Från Kiruna malmbangård: 02.41 Tåget går från Sjöbangården och passerar genom Kiruna station på sin väg mot Vassijaure.
  • Torneträsk 04.17-04.30.
  • Abisko Östra: 05.44-07.00. Här kommer det finnas en möjlighet att se båda malmtågen jämte varandra.
  • Vassijaure: Ankomst 08.57

När båda malmtågen kommit till Vassijaure ska alla lastade vagnar växlas ihop till ett tåg och dras av LKAB till Narvik = R 976 och Dm3 ska dra malm som på riktigt transporteras mot Narvik.
Järnvägsmuseets lok samt koppelvagnarna körs kl 10.00 till Abisko Östra 10.53. Sedan ska vår personal få sova!

Att uppleva dessa tåg kostar ingenting, men du behöver själv ta dig ut i naturen mitt i natten för att se dem. Eftersom det är museilok kan inte heller Järnvägsmuseet garantera att allt ska fungera som det är tänkt, men vi ska göra allt vi kan för att lyckas!
Svenska Järnvägsklubben (SJK) kommer arrangera ett extratåg från Stockholm till Kiruna i samband med detta, samt fotobussar denna natt för att ge en möjlighet att komma ut och fotografera för den som vill. SJK annonserar sina resor på www.sjk.se/resor och i tidningen Tåg nr 1. Hemsidan kommer att uppdateras inom kort. SJK resor kan även nås på e-post: resor@sjk.se


Resa bakom R och Dm3, söndag kväll 3 juli

SJK har denna kväll beställt ett extratåg från Abisko Östra till Vassijaure ToR. R 976 drar tåget som går kl 20.22 och kommer till Vassijaure 21.46. Tåget går tillbaka bakom Dm3-loket 22.42 och når Abisko Östra 23.31. SJK kör även ett anslutande extratåg från Kiruna till Abisko och åter.
Även denna resa annonseras på SJKs hemsida som kommer att uppdateras inom kort. SJK resor kan även nås på e-post: resor@sjk.se


Järnvägsmuseets transporttåg

För dig som är intresserad av hur alla lok och vagnar ska transporteras kommer här lite fototips:

 • Vecka 21 kommer Dm3 i sakta mak dra en nedkopplad (kall) R 976 i 40 km/h från Gävle till Kiruna. Resan kommer ta 2-3 dygn ungefär.
 • 27 juni på eftermiddagen drar Rc1 1007 ett tåg samma väg med alla våra personvagnar och personal. Tåget kommer till Kiruna tisdag eftermiddag.
 • Natt mot söndag 3 juli kommer Rc1 1007 att dra ett transporttåg från Kiruna till Abisko Östra.
 • Måndag kväll 4 juli drar Rc1 ett tåg från Abisko Ö ned till Gävle med alla personvagnar och personal, som kommer till Gävle tisdag kväll.
 • Tisdag em 5 juli kommer Dm3 ta med sig en nedkopplad och kall R 976 till Gävle. Även detta tåg går i 40 km/h och når Gävle efter 2-3 dygn.

  Alla tåg går via Bräcke-Vännäs-Boden, inte via Botniabanan alltså. Det går inte att åka med dessa tåg, och när vi har klara tidtabeller kommer vi framåt sommaren publicera dem här för alla som vill titta eller fotografera.

Hemsidan uppdateras. Välkommen åter!