I 1900-talets början startade en insamling av föremål som ansågs vara historiskt värdefulla för ett framtida museum. SJs omfattande avdelning på den Baltiska utställningen i Malmö 1914 lade grunden för Järnvägsmuseum som öppnade året därpå i ett antal rum i anslutning till SJs huvudkontor på Vasagatan i Stockholm.

Lok och vagnar kunde inte visas förrän i början av 1940-talet och då i enkla träskjul i Tomteboda i utkanten av Stockholm, vilket blev ett komplement till verksamheten på Vasagatan. Det dröjde inte länge förrän museidelen på Vasagatan stängdes. Detaljerade modeller i skala 1:10 visades under 1950- och 60-talen på Torsgatan och Stockholm C innan flyttlasset för hela museet slutligen gick från Stockholm till Gävle för att nyöppnas där 1970. Mellan 1985-2017 användes namnet Sveriges Järnvägsmuseum. Under några år på 2000-talet drevs även museiverksamhet i Ängelholm.

Museet idag

Järnvägsmuseet har bedrivits i statlig regi sedan starten, under flera olika huvudmän inom järnvägs- eller transportsektorn. Från den 1 januari 2018 är det myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer som ansvarar för verksamheten, nu under det namn som alltid använts i dagligt tal – Järnvägsmuseet.

Stängd utställning – öppet magasin

Vår verksamhet är just nu något förändrad jämfört med vad du kanske är van vid. Museets utställning är stängd för ombyggnad och vi planerar att öppna igen i slutet av 2021, med reservation för ändringar.

Välkommen att besöka Tåghallen som är vårt magasin där vi förvarar stora delar av vår samling av lok och vagnar. Tåghallen är öppen för besök under hela augusti månad 2019, klockan 12.00-16.00. Dagliga turer med rälsbuss tar dig från Gävle central till Tåghallen.

Res med oss

Vi arrangerar resor med våra tåg, till olika destinationer och med variade teman. Vill du uppleva kulturarvet från järnvägen rekommenderar vi dig att boka plats och följa med!

Våra systermuseer: