Prenumerera

Prenumerera på pressinformation via e-post eller RSS-flöde.

Järnvägsmuseet öppnar 29 juni 2024

Pressmeddelande 

Publicerad: 21 mars 2024 10:00

Efter flera års renovering, utbyggnad och utveckling återöppnar Järnvägsmuseet i Gävle sommaren 2024. Dörrarna slås upp den 29 juni och museet firar öppningen hela sommaren tillsammans med besökande gäster.

På Järnvägsmuseet är arbetet med att göra klart allt inför museets återöppning i full gång.

– Vi är väldigt glada över att äntligen närma oss återöppningen som vi vet är efterlängtad av många. Vi vill fira öppningen hela sommaren tillsammans med så många som möjligt. Vi är hela Sveriges järnvägsmuseum och välkomnar alla till vår nystart, säger museichef Robert Sjöö.

Berättar om järnvägens betydelse för Sverige

Mycket är förändrat i Järnvägsmuseet inför återöppningen. I den renoverade och utbyggda huvudbyggnaden finns nya utställningar som berättar om järnvägens centrala roll för Sveriges utveckling. Merparten av järnvägsskatten visas i fordonmagasinet Tåghallen hela sommaren. Det finns mycket för både stora och små att utforska, lära och uppleva på museet samt i Järnvägsparken intill museet.

– Järnvägsmuseet är bärare av en kulturell skatt. Det är en plats där järnvägens betydelse för Sveriges utveckling inte bara bevaras utan också brukas, delas och gestaltas, säger Robert Sjöö.

Ytterligare information kommer

Inför återöppningen kommer media att erbjudas förhandsvisningar av museet. Vi återkommer med mer information om datum, anmälan med mera.

För mer information, kontakta:

Robert Sjöö, museichef Järnvägsmuseet
Telefon: 070-724 11 88
E-post: robert.sjoo@smtm.se

Maria Wallberg, kommunikatör Järnvägsmuseet
Telefon: 070-597 98 54
E-post: maria.wallberg@smtm.se

Om Järnvägsmuseet

Järnvägsmuseet i Gävle är Sveriges nationella museum för järnvägshistoria. Museet har varit stängt för renovering och öppnar igen den 29 juni 2024. 

Järnvägssamlingen håller internationell toppklass och består av över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. I samlingen finns också föremål och ett stort bildarkiv. Vid museet bedrivs forskning och restaurering med antikvariska metoder, för att bevara och underhålla fordon med kulturhistoriska värden. Järnvägsmuseet grundades 1915 och är sedan 1 januari 2018 en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.