Järnvägsmuseet är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM). Genom att visa och vårda våra museisamlingar, sprida information och stödja andra som arbetar inom vårt ämnesområde medverkar vi till att det maritima och transporthistoriska kulturarvet bevaras, används och utvecklas.

SMTM - Sveriges Modernaste Myndighet 2023

Marinmuseum, Vasamuseet, Sjöhistoriska museet, Vrak – Museum of Wrecks och Järnvägsmuseet är alla en del av Sveriges modernaste myndighet 2023 – Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Utmärkelsen delades ut vid Kvalitetsmässan i Göteborg den 21 november.

Ett modernt arbetssätt, en tydlig inriktning i hållbarhetsarbetet och förmåga att utnyttja den senaste tekniken – det är några av anledningarna till att SMTM belönas med utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet 2023.

Läs mer om våra systermuseum nedan

Marinmuseum berättar den svenska marinens historia – om stormaktstidens sjöstrider under segel, om kalla krigets epok och om nutiden. Museet finns på Stumholmen och sträcker sig ut i vattnet mitt i världsarvs- och örlogsstaden Karlskrona.

Sjöhistoriska museet speglar svensk kulturhistoria vid sjö och kust. Museet finns i en av Stockholms vackraste byggnader på Djurgården och erbjuder aktuella utställningar för stora och små om sjöfart, fritidsbåtar och Östersjöfrågor. 

Vasamuseet är ett av Skandinaviens mest välbesökta museer. Här finns det unikt välbevarade örlogsskeppet Vasa från 1628 i all sin prakt, utsmyckad med hundratals träskulpturer. Vasamuseet ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Dyk utan att bli blöt och upptäck det världsunika, och för många okända, kulturarvet som finns i Östersjön. Vrak – Museum of Wrecks bärgar berättelserna och låter vraken ligga kvar, där de mår bäst. Museet är beläget nära Vasamuseet på Kungliga Djurgården i Stockholm.