""
Järnvägsmuseets förstaklassvagnar.

Under 2022 hoppas vi kunna genomföra fler resor än på länge, om situationen tillåter det. Vi har planerat för ett gediget reseprogram, främst från sommaren och framåt. Med reservation för ändringar.

Kirunafestivalen: 30 juni – 2 juli

Vi kommer tillsammans med LKAB delta på Kirunafestivalen, som blir det sista med Kiruna gamla centrum. Syftet är att en sista gång få visa upp ångloket R 976 och elloket Dm3 1246-1247-1248 på Malmbanan innan det nya signalsystemet ERTMS sätts in drift 2023.
• Korta ångtågsturer med ånglok i Kiruna, prel kring sjön Luossajärvi, för allmänheten.
• Visning av våra samt LKAB:s lok i Kiruna.
• Lunchtåg med vårt ellok Da 888, restaurangvagn, barvagn och 1-klassvagnar varje dag till Abisko.
Mer information om program, samt hur man bokar lunchtågen kommer framåt våren.

Historiska malmtåg på Malmbanan: 3 juli

Söndag den 3 juli kommer vi att köra två historiska malmtåg på Malmbanan. Eftersom banan är avstängd på norsk sida för banarbeten under natten, så använder vi midnattsolen som sällskap.
• Ånglok R 976 ska med koppelvagn dra LKAB:S moderna malmvagnar med en sammanlagd vikt av 1400 ton, från Kiruna till Vassijaure.
• Elloket Dm3 1246-1247-1248 ska dra ett malmtåg på 5200 ton på samma sträcka.
• LKAB tar över vagnarna i Vassijaure och drar dem till Narvik. Vi ska alltså flytta svensk malm en sista gång med dessa två malmtågsgiganster.
Detta arrangemang är till för dig som vill se, filma, njuta av dessa lok i sitt rätta element en sista gång. Man kan inte åka med tåget (det är bara malmvagnar) och det kostar inget att titta men du får själv ta dig ut i naturen. OBS! Spåren får ej beträdas.

Ett alternativ är att kontakta Svenska Järnvägsklubben, som planerar en resa från Stockholm till Kiruna/Abisko med extratåg, samt fotobussar lokalt upp i norr. Det är möjligt att via SJK boka bara fotobussar eller ett extratåg mellan Abisko och Vassijaure som kommer gå med personvagnar bakom R 96 (till Vassijaure) och Dm3 (åter) söndag kväll.

Vildmarkståget: 3-10 september

Avgång från Stockholm lördag 3/9 och resan går via Mora-Östersund-Gällivare (hela Inlandsbanan) för att slutligen ta sig till Abisko och åter till Kiruna. Tåget är åter i Stockholm lördag 10/9. Resan paketeras och säljs av Destination Inlandsbanan. Resan är ännu ej upplagd för bokning, men tveka inte att kontakta Inlandsbanan för frågor.

Sveg-Östersund 100 år: 24-25 september

Inlandsbanan Sveg-Östersund fyller 100 år och tillsammans med Inlandsbanan planeras för ett firande med ångtåg. Mer information kommer.

Spöktåg till Furuvik

Planering pågår tillsammans med Furuviksparken, för Spöktåg vecka 44. Mer information kommer.

Extratåg i Ängelholm: 19-20 november

I samarbete med Järnvägens museum i Ängelholm. Mer information kommer.

Julmarknad på Jamtli: 2 och 4 december

Planering pågår. Mer information om tidtabeller och biljettsläpp kommer.