""

Museitåg kan vara annorlunda än det du är van vid, från moderna operatörer på den svenska järnvägen. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att veta när du reser med Järnvägsmuseet.

Tågens klassindelning

Historiskt fanns det 1-,2- och 3-klass innan 1956. 1-klass betydde egen sovkupé, eller eget, mycket brett säte i en vagn. 1956 ändrades det i hela Europa så att det som var 3-klass, blev 2-klass, och det som var 2-klass, blev 1-klass. Våra vagnar är lite olika märkta beroende på vilken tidsperiod vi vill att de ska föreställa. En vagn som är märkt 3-klass, är i praktiken alltså en 2-klassvagn, men den har 3:or på utsidan för att representera en äldre tid än 1956. Den gula förstaklassranden som markerar 1-klass, kom till 1956.

Vid bokning finns det ingen 3-klass, utan vi har 1-klass och 2-klass, precis som vanliga tåg.

Funktionsvariationer

Eftersom tågen är gamla, är de tyvärr inte anpassade för olika funktionsvariationer. Om du har svårt att röra dig, eller stiga på och av, vänligen kontakta vår personal så hjälper vi dig.
Vi har planer på att bygga om en vagn (BFo14 4463) med rullstolsliftar och anpassningar för funktionshindrade. Projektet är för närvarande skjutet på framtiden.

Barnvagnar och rullstolar

Äldre vagnar har trånga vestibuler och korridorer – det är dåligt med plats för barnvagnar, rullstolar och rullatorer. Vi har inte möjlighet att ta dessa ombord i sittvagnarna på tåget, utan förvarar dom i vår resgodsvagn. Vi har heller ingen möjlighet att lyfta på eller av rullstolar med en person i.

Barn

Alla resenärer oavsett ålder, behöver ha en giltig biljett. Barn kan ha rabatterat pris, se information för respektive resa.

Hundar

Hundar kan inte resa med våra tåg.

Allergier

Våra tåg städas kontinuerligt men många material är gamla, så tyvärr kan vi inte garantera dig som är allergiker mot damm att det är helt fritt från problem.

Komfort

När du köper en biljett till någon av våra resor, är det tänkt att du ska få en trevlig upplevelse. Om det dyker upp problem på resan så gör vi allt för att du ska komma fram, eller hem igen, beroende på vart du har köpt din biljett. Vi tar inte ansvar för anslutande tåg med andra bolag, om inte vi uttryckligen talar om det i vår annonsering.

Någonting att äta ...

Vid en del av våra resor har vi servering ombord. Det kan vara varm mat i restaurangvagnen eller enklare fika, smörgåsar, varm korv m.m. i kafévagnen. 

Vi kan erbjuda vegetariska, gluten- och laktosfria alternativ vid förbeställning. Ange detta i samband med din bokning.

Om du har en speciell matallergi så är du välkommen att i samband med din bokning kontakta oss.

... och dricka

Ombord på våra tåg brukar vi ofta sälja nån form av alkoholfri drycker, exempelvis kaffe eller läsk och vid vissa resor säljs även alkohol. Hela tåget är klassat som en serveringslokal och det är inte tillåtet att ha med egen alkohol ombord. I vår restaurangvagn och i barvagnen inhandlas de drycker man vill ha, och dessa kan medtas till sittplatsen om man så önskar. Det är alltså likadant som på restauranger.

Välkommen att resa med Järnvägsmuseet!