Museitåg kan vara annorlunda än det du är van vid, från moderna operatörer på den svenska järnvägen. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att veta när du reser med Järnvägsmuseet.

Tågens klassindelning

Innan 1956 var tågen uppdelade i 1, 2 och 3-klass. Vid den tiden var 1-klass ganska ovanligt och användes mest för finare specialvagnar. Då beslutades att 1-klass skulle upphöra i hela Europa. Detta innebar att dåtidens 3-klass omvandlades till 2-klass och likadant gällde 2-klass som alltså blev det vi idag känner som 1-klass. De flesta av Järnvägsmuseets vagnar som används i trafik, ska visa hur ett tåg såg ut runtomkring 1950.

Funktionshinder

Eftersom tågen är gamla, är de tyvärr inte anpassade för funktionshindrade. Om du har svårt att röra dig, eller stiga på och av, vänligen kontakta vår personal så hjälper vi dig.
Under 2018 kommer vi projektera en vagn som ska byggas om med rullstolsliftar och anpassas för funktionshindrade, med målet att bygga om vagnen 2019.

Barnvagnar och rullstolar

Äldre vagnar har trånga vestibuler och korridorer – det är dåligt med plats för barnvagnar, rullstolar och rollatorer. Vi har inte möjlighet att ta dessa ombord på tåget, utan förvarar dom i vår resgodsvagn. Vi har heller ingen möjlighet att lyfta på eller av rullstolar med en person i.

Barn

Alla resenärer oavsett ålder, behöver ha en giltig biljett. Barn kan ha rabatterat pris, se information för respektive resa.

Hundar

Hundar kan inte resa med våra tåg.

Allergier

Våra tåg städas kontinuerligt men många material är gamla, så tyvärr kan vi inte garantera dig som är allergiker mot damm att det är helt fritt från problem.

Komfort

När du köper en biljett till någon av våra resor, är det tänkt att du ska få en trevlig upplevelse. Om det dyker upp problem på resan så gör vi allt för att du ska komma fram, eller hem igen, beroende på vart du har köpt din biljett. Vi tar inte ansvar för anslutande tåg med andra bolag, om inte vi uttryckligen talar om det i vår annonsering.
Tågen har toaletter och värme. Ofta säljer vi någon form av förtäring som fika ombord. Läs annonseringen om detta.

Välkommen att resa med Järnvägsmuseet!