Museitåg kan vara annorlunda än det du är van vid, från moderna operatörer på den svenska järnvägen. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att veta när du reser med Järnvägsmuseet.

Tågens klassindelning

Historiskt fanns det 1,2 och 3 klass innan 1956. 1-klass betydde egen sovkupé, eller eget, mycket brett säte i en vagn. 1956 ändrades det i hela Europa så att det som var 3 klass, blev 2 klass, och det som var 2 klass, blev 1 klass. Våra vagnar är lite olika märkta beroende på vilken tidsperiod vi vill att de ska föreställa. En vagn som är märkt 3-klass, är i praktiken alltså en 2-klassvagn, men den har 3:or på utsidan för att representera en äldre tid än 1956. Den gula förstaklassranden som markerar 1 klass, kom till 1956.

Vid bokning så finns det ingen 3 klass, utan vi har 1-klass och 2-klass, precis som vanliga tåg.
Exempel på en 1-klassvagn som vi använder i trafik.
Exempel på en 2-klassvagn som vi använder i trafik.

Funktionsvariationer

Eftersom tågen är gamla, är de tyvärr inte anpassade för olika funktionsvariationer. Om du har svårt att röra dig, eller stiga på och av, vänligen kontakta vår personal så hjälper vi dig.
Under 2019 kommer vi projektera en vagn (BFo14 4463) som ska byggas om med rullstolsliftar och anpassas för funktionshindrade, med målet att bygga om vagnen 2020.

Barnvagnar och rullstolar

Äldre vagnar har trånga vestibuler och korridorer – det är dåligt med plats för barnvagnar, rullstolar och rollatorer. Vi har inte möjlighet att ta dessa ombord på tåget, utan förvarar dom i vår resgodsvagn. Vi har heller ingen möjlighet att lyfta på eller av rullstolar med en person i.

Barn

Alla resenärer oavsett ålder, behöver ha en giltig biljett. Barn kan ha rabatterat pris, se information för respektive resa.

Hundar

Hundar kan inte resa med våra tåg.

Allergier

Våra tåg städas kontinuerligt men många material är gamla, så tyvärr kan vi inte garantera dig som är allergiker mot damm att det är helt fritt från problem.

Komfort

När du köper en biljett till någon av våra resor, är det tänkt att du ska få en trevlig upplevelse. Om det dyker upp problem på resan så gör vi allt för att du ska komma fram, eller hem igen, beroende på vart du har köpt din biljett. Vi tar inte ansvar för anslutande tåg med andra bolag, om inte vi uttryckligen talar om det i vår annonsering.

Någonting att äta ...

Ofta säljer vi någon form av mat eller fika ombord. Resans längd och innehåll/upplägg spelar roll och kan se olika ut. Det kan vara olika verksamheter som serverar mat ombord. Oftast är det vi själva, men på vissa tåg är det Järnvägsmusei Vänner som står för maten, eller någon annan i samarbete med oss.
Läs annonseringen för respektive resa, vad som gäller just för den.

... och dricka

Ombord på våra tåg brukar vi ofta sälja nån form av alkoholfri förtäring, exempelvis kaffe eller läsk. Vi söker också tillfälliga serveringstillstånd för alkohol på våra resor. Det gör att ibland är det vi som säljer alkohol, men det kan också vara andra som tex föreningen Järnvägsmusei Vänner. Oavsett så är hela tåget klassat som en serveringslokal och det är inte tillåtet att ha med egen alkohol ombord. I vår restaurangvagn och i barvagnen inhandlas de drycker man vill ha, och dessa kan medtas till sittplatsen om man så önskar. Det är alltså likadant som på restauranger.

Välkommen att resa med Järnvägsmuseet!