Ny överintendent vid SMTM

Lars Amréus
Emil Schön, Riksantikvarieämbetet

2021-02-04

Lars Amréus blir ny överintendent och myndighetschef vid Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM), myndigheten som Järnvägsmuseet är en del av.

Regeringen har beslutat att förordna Lars Amréus som överintendent och myndighetschef vid SMTM från och med den 1 april 2021. 

Lars Amréus är sedan 2012 riksantikvarie och myndighetschef för Riksantikvarieämbetet. Lars Amréus är utbildad arkeolog och har arbetat med kulturmiljö- och kulturarvsfrågor i 25 år, bland annat i Regeringskansliet och som överintendent och chef för Statens historiska museer.

 

Mikael DunkerKommunikatör026-455 14 53mikael.dunker@smtm.se

Järnvägsmuseet är Sveriges nationella museum för järnvägshistoria. Museet, som ligger i Gävle, är för närvarande stängt för renovering. Järnvägssamlingen håller internationell toppklass och består av över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. I samlingen finns också föremål och ett stort bildarkiv. Vid museet bedrivs forskning och restaurering med antikvariska metoder, för att bevara och underhålla fordon med kulturhistoriska värden. Järnvägsmuseet grundades 1915 och är sedan 1 januari 2018 en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Till toppen