Motorvagnståget X5 tar plats i nya entrén till Järnvägsmuseet

Motorvagnståget X5 vid nya entrén till Järnvägsmuseet
Tyréns/Trafikverket

2023-09-11

Ombyggnationen av Järnvägsmuseet pågår för fullt inför nyöppningen våren 2024. Onsdagen den 13 september kl 09.00 bjuds media in för att bevaka när ändvagnarna av motorvagnståget X5 integreras i den nya museientrén på Sörby.

Motorvagnståget X5 kommer att få en central roll i den nya entrén med viktiga funktioner för museets gäster. Andraklassdelen, X5-B, sitter ihop med museibyggnaden och blir matsal för besökande grupper. Förstaklassdelen, X5-A, är främst avsedd för konferensgäster och placerad i nära anslutning till museets nya konferensrum.

- Vi tog över X5 från en privat museiförening 2020. Med stor effektivitet och hantverksskicklighet har ett järnvägshistoriskt vrak förvandlats till ett huvudnummer i museet. Det blir även ett minnesmärke för ett viktigt utvecklingssteg inom järnvägen, säger Henrik Reuterdahl på Järnvägsmuseet.

Det finns även möjlighet att följa flytten under tisdagen. För frågor och intervjuer på plats, kontakta: Henrik Reuterdahl, projektledare. Telefon/sms: 072-235 23 43.

 

 

Till toppen