Järnvägsmuseet bedriver ett löpande arbete med att digitalisera våra samlingar i så stor utsträckning som möjligt. Detta för att forskare och allmänhet enkelt ska kunna ta del av dem.

Museets digitala samlingar hittar du på digitaltmuseum.se. Där får du tillgång till över 180 000 föremål, fotografier, ritningar och konstverk, fördelade på över 900 ämnesord. Dessutom finns ett antal fördjupande artiklar om järnvägshistoria att läsa. Förhoppningen är att DigitaltMuseum ska erbjuda möjlighet till fördjupning, studier, undervisning och kunskapsuppbyggnad.  

På Järnvägsmuseets digitala museum hittar du bland annat hundratusentals fotografier ur svensk järnvägshistoria. Här tidningsförsäljning på Nässjö station 1928. Foto: Fotograf okänd. Järnvägsmuseets arkiv/SMTM. CC-BY.

I skrivande stund är över 100 svenska museer och samlingar representerade på DigitaltMuseum. Du finner bland annat våra systermuseer Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Vrak. DigitaltMuseum har utvecklats av KulturIT med finansiering av Norsk kulturråd. Utöver de svenska museerna, finns därför över 260 norska museer representerade.  

Kommentarsfunktionen

På grund av brist på resurser har Järnvägsmuseet beslutat att tillfälligt stänga ner möjligheten att skriva kommentarer på Digitalt Museum för att hinna i kapp med de kommentarer som redan kommit in.

Kommentarerna är ett värdefullt tillskott och en hjälp för museet med att komplettera informationen i posterna, och vi kommer självklart att öppna kommentarsfunktionen så snart vi hinner.

Länkar

www.digitaltmuseum.se (bara svenska museer)

www.digitaltmuseum.org (svenska och norska museer)