Följ med vår hovmästare Mårten Dunér tillbaka i tiden då denna smakfulla berättelse äger rum, då han på ett lite annorlunda sätt får beröm för maten som serveras ombord.

Den här gången får ni recept på ett par läckra såser. Det sägs ju att såsen är viktigast i en anrättning eftersom den förgyller maten på tallriken och gör smaklökarna lyckliga.

Bägge såserna passar till de flesta kötträtter, till exempel en utskuren biff, kyckling- eller kalkonfilé eller en helstekt fläskfilé. Servera gärna med varma grönsaker såsom gröna bönor, slantade morötter eller broccolibuketter. Kokt potatis till gör att såsälskaren älskar matlagaren eftersom man då kan mosa potatisen i såsen och få upp allt från tallriken…

Bägge såserna bidrar Olle med.

Sås nummer 1

Köksans aromatiska sås

6 portioner

1½ dl ljus sirap
2 tsk riven ingefära
½ dl vitvinsvinäger
½ dl kinesisk soja
1 tsk potatismjöl
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek

1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
2. Koka upp.
3. Klart för servering.

Köksans aromatiska sås skulle kunna tilldelas en guldmedalj av högsta karat. De gånger vi har serverat den har gästerna alltid uttryckt stor förtjusning över den. Under en resa i norr hade vi ett stort sällskap som vi behövde dela upp i två sittningar. De skulle till varmrätt bli serverade helstekt fläskfilé med Köksans aromatiska sås.

Kökspersonalen var laddade till tänderna, serveringspersonalen hade dukat med linnedukar, brutna servetter och silverbestick och alla var på tå.

Det var ett blandat sällskap, både kvinnor och män, både yngre och äldre som äntrade vagnarna. I första halvan av sällskapet befann sig fyra, något buttra och tystlåtna, herrar i övre medelåldern. De utstrålade en känsla av att vara mer eller mindre medtvingade mot sin vilja, trots en utlovad trerättersmiddag under en vacker fyratimmarsresa Kiruna – Riksgränsen tur och retur.

Vid sin entré i matsalen välkomnades de av serveringspersonalen utan att någon reaktion kunde skönjas i deras sammanbitna ansikten. Varje tillfälle de serverades med ett glatt ”Varsågoda! Smaklig måltid!” bemöttes med en dånande tystnad. Stämningen vid bordet var minst sagt tryckt.

När måltiden var färdigäten och de sammanbitna herrarna skulle lämna matsalen för att bereda plats för den andra halvan av sällskapet, vände sig en av dem om och spände blicken i mig och sa kärnfullt: ”Hade jag missat det här, hade jag skjutit mig.”

Det är nog den finaste komplimang som utdelats ombord.

I andra sittningen var det helt andra toner. Där uppskattades såsen så till den milda grad att en av gästerna undrade om det fanns sås kvar att ta med hem. Köksan fyllde en läskflaska med sin läckra sås och skickade med hem till familjen så att de skulle få smaka på den!


Sås nummer 2

Rosépepparsås

6 portioner

300 g färskost, t ex Philadephiaost, utan smaksättning
4 dl vispgrädde
3 msk kinesisk soya
2 tsk dijonsenap
2 msk grovt krossad rosépeppar

1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
2. Rör om ordentligt.
3. Koka upp.
4. Sjud ett par minuter.
5. Klart för servering.

En god och enkel sås att tillaga som tilltalar de flesta. Rosépeppar är den mogna frukten från ett tropiskt träd och har inget släktskap med svart-, vit- eller grönpeppar. Rosépeppar kan användas inom många områden av matlagning. Väldigt ofta används kryddan till ljusare kött. Den liknar enbär och koriander i smaken om än lite svagare och sötare. Rosépeppar odlas framför allt i Sydamerika. Men se upp med allergenerna i rosépeppar! Den innehåller samma allergener som finns i cashewnöt, pistaschnöt och mango.