Norrsken vid Valborg
Tågresor

Fira en oförglömlig Valborg på toppen av Dundret, norr om Polcirkeln!

Tillsammans med Inlandsbanan erbjuder Järnvägsmuseet tre unika och exklusiva tågresor under 2019, och Valborgståget är det första för säsongen. Resan sker med klassiskt tåg med bekväma 1a-klassvagnar och med förstklassig restaurang och bar ombord. Dragkraften står el-, diesel- och ånglok för, på olika sträckor.

God mat är en viktig del av upplevelsen, och under resan bjuds flera måltider i den anrika restaurangvagnen, ofta med spektakulär utsikt över en vacker sjö eller på en bro över en av de mäktiga norrländska älvarna. På utvalda lokala restauranger stannar vi för att äta det bästa regionen har att erbjuda.

Alla tågen passerar Polcirkeln förstås. Vi färdas genom ett sagolikt vackert landskap, täckt av gnistrande vit snö. Förutom en oförglömlig resa genom Sverige gör vi stopp längs vägen för att uppleva inlandets rika kulturutbud. Vi besöker sevärdheter, provsmakar delikatesser och njuter av vad Norrland och Lappland har att erbjuda. Alla resorna är unika. Vilken säsong är din favorit?

Nyhet! Exklusivt för detta Vildmarkståg: Bo ombord på tåget i bekväma förstaklasskupéer.

VILDMARKSTÅGET STANNAR PÅ FÖLJANDE PLATSER:

  • Stenegård i Järvsö
  • Östersund och Frösön
  • Inlandsbanemuseet i Sorsele
  • Arvidsjaur och Lappstaden
  • Polcirkeln
  • Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk
  • Gruvstaden Malmberget
  • Valborgsfirande på Dundret i Gällivare
  • Thaipaviljongen och Döda Fallet i Ragunda

Resan börjar i Gävle, lördag 27 april, och vi är åter i Gävle onsdag 1 maj ca kl 17.30.

Välkommen på en oförglömlig resa genom norra Sverige och Lappland!

DAG 1: AVFÄRD FRÅN GÄVLE MED BESÖK I JÄRVSÖ | ELLOK

Första sträckan går längs stambanan från GÄVLE TILL JÄRVSÖ, och lunch intas ombord i restaurangvagnen. I Järvsö stannar vi till vid Stenegård, ett av Hälsinglands mest välkända och omtyckta besöksmål. Stenegård erbjuder något för alla, ung som gammal. Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar, kultur i olika former, hantverk och byggnadsvård, kafé och restaurang. Under kvällen serveras en välkomponerad middag i restaurangvagnen, kanske en drink intas i barvagnen innan vi slutligen kryper till kojs i sköna kupéer för en god natts sömn.

DAG 2: ÖSTERSUND, VILHELMINA OCH STORUMAN | ÅNGLOK

Vi vaknar upp i Östersund och tar oss med chartrad buss ut till Frösön för en härlig hotellfrukost på Quality Hotel Frösöpark. Efter dusch och avkoppling i deras spa är det dags för en guidad tur runt Frösön och Östersund, innan vi beger oss tillbaka till tåget. Ångloket kopplas till, och vi tuffar norröver längs Inlandsbanan, genom djupa granskogar och över vattenkraftsälvar. Vi äter lunch ombord och gör ett strandhugg på Långön norr om Dorotea. Middagen intas på flerfaldigt prisbelönta Bergmans Fisk & Vilt i Vilhelmina.

DAG 3: SORSELE, ARVIDSJAUR OCH POLCIRKELN | DIESELLOK

Efter frukost ombord besöker vi Inlandsbanemuseet i Sorsele. I det gamla godsmagasinet finns utställningen som berättar om Inlandsbanans hundraåriga historia – från de första tankarna vid 1800-talets slut om en järnväg genom det inre av Sverige, fram till 1990-talet med bildandet av Inlandsbanans aktiebolag (IBAB) och dagens satsning på gods- och turisttrafik. Nästa stopp blir i Arvidsjaur med möjlighet till dusch, en guidad bussrundtur där vi besöker Lappstaden, samt äter lunch på Hotell Laponia. Vi fortsätter norrut längs Inlandsbanan och gör ett stopp vid Polcirkeln.

DAG 4: JOKKMOKK, GÄLLIVARE OCH DUNDRET | DIESELLOK

Efter en välsmakande frukost ombord stannar vi till i Jokkmokk och besöker Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum innan vi åker vidare till Gällivare och äter lunch ombord på tåget. Efter skön avkoppling på Quality Hotel Laplands relax är det dags för lite sightseeing i Malmberget och ett besök på lågfjället Dundret. Det är Valborgsmässoafton, och vi firar med en läcker middag i toppstugan med vidunderlig utsikt över en elftedel av Sverige om vädret tillåter. Har vi tur får vi se norrskenet! Sent på kvällen åker tåget vidare söderut på stambanan och vi vaggas mjukt till sömns.

DAG 5: THAIPAVILJONGEN OCH DÖDA FALLET I RAGUNDA, GÄVLE | EL-LOK

Mitt i Jämtlands inland ligger den unika Thailändska Paviljongen, tiotusen kilometer från sitt hemland, den enda kungliga paviljongen i världen utanför Thailand. Efter lunch besöker vi även Döda Fallet, och ser vad Vildhussen skapade när han år 1796 tömde Ragundasjön, och vattenfallet i Storforsen torrlades på några timmar. Sveriges genom tidernas största miljökatastrof.

Vi äter middag ombord och vid 17.30 är vi tillbaka i Gävle.

MER INFO OCH BOKNING