Ånglok på bro över Piteälven
Tågresor

En exklusiv resa i klassiska förstaklassvagnar från Stockholm till Gällivare!

Tillsammans med Inlandsbanan erbjuder Järnvägsmuseet tre unika och exklusiva tågresor under 2019. Sommaren är fantastisk i Lappland! Veckan efter midsommar tar vi ett klassiskt tåg från Stockholm och ger oss iväg på en resa till midnattssolens land. Grönskan i Europas sista vildmark, tystnaden, ljuset och det jämna dunket från rälsen utlovar avkoppling och nya lärdomar. Vi blandar kultur, industriell historia, gudomliga vyer och läcker mat och upplever svenska Sapmi. Längs resan kommer vi säkerligen se både ren och älg, och även björn om vi har tur. Och när vi når Gällivare tar vi en midnattstur upp till toppen av Dundret för att njuta av midnattssolen.

Vildmarkståget Sommar tar oss till följande platser:

 • Avesta Art/Verket
 • Hälsingegården "Bortom Åa" i Fågelsjö
 • Mora
 • Östersund
 • Långön norr om Dorotea
 • Storuman
 • Silvermuseet i Arjeplog
 • Arvidsjaur
 • Polcirkeln
 • Jokkmokk
 • Porjus Kraftverk
 • Gällivare, Dundret

Välkommen du också – den här resan vill du inte missa!

MÅNDAG 24 JUNI: STOCKHOLM, MORA VIA AVESTA | ELLOK

På förmiddagen avgår Vildmarkståget från Stockholm Central och färdas upp via Avesta, genom Orsa Finnmark till dagens slutstation som är Mora. Vi njuter av tågresan och äter en god lunch i restaurangvagnen innan vi gör ett studiebesök på Verket/Avesta Art. Tidig kväll ankommer vi till dagens slutmål Mora, där vi serveras middag på hotellet. En kvällspromenad längs vackra Siljan rekommenderas.

TISDAG 25 JUNI: MORA, FÅGELSJÖ OCH ÖSTERSUND | ÅNGLOK

I dag är det dags för den etapp som sker med ånglok och på morgonen påbörjas färden norrut längs Inlandsbanan. Förmiddagen bjuder både på fotostopp och vattentagning. I Fågelsjö får vi bekanta oss med Hälsingegården ”Bortom Åa”, en av världsarvsgårdarna, och efter stopp i Sveg åker vi vidare genom Härjedalen. Här kommer du riktigt nära vildmarken och färden går genom björntäta skogar. På kvällen färdas vi sista biten längs Storsjön där odjuret bor, innan vi slutligen når Jämtlands residensstad Östersund.

ONSDAG 26 JUNI: ÖSTERSUND, VILHELMINA | DIESELLOK

Förmiddagen är fri för egna aktiviteter så passa på och gör ett kortare besök på Jamtli Historieland, Östersunds prisbelönta friluftsmuseum. Vid lunchtid avgår Vildmarkståget norrut och dagens etapp tar dig genom Jämtland och Ångermanland in i Sveriges största landskap Lappland. Strax norr om Dorotea gör vi ett stopp vid Långön, och middag intas på prisbelönta Bergmans Fisk i Vilhelmina. På kvällen kommer vi fram till Storuman där vi ska bo för natten. Relaxavdelningen högst upp på hotellet har en fantastisk vy över sjön.

TORSDAG 27 JUNI: ARJEPLOG, ARVIDSJAUR | DIESELLOK

Idag tar vi tåget till Sorsele och därifrån blir det en bussutflykt till Arjeplog där vi får en guidad fotvandring, besöker det berömda Silvermuseetoch äter lunch. Därefter återvänder vi till tåget i Sorsele för vidare färd norrut mot Arvidsjaur där övernattning sker. Under resan är det dags för tågets kockar att briljera och middag serveras i restaurangvagnen.

FREDAG 28 JUNI: ARVIDSJAUR, JOKKMOKK | DIESELLOK

Hela dagen är fri för egna aktiviteter och lunch i Arvidsjaur. Ett besök i Lappstaden är ett måste innan Vildmarkståget lämnar Arvidsjaur sen eftermiddag. Middag intas ombord och vi njuter av att färdas längs Inlandsbanan i den ljusa kvällen. Strax innan Jokkmokk passerar vi Polcirkeln, där tåget gör ett uppskattat stopp. Jokkmokk där vi ska bo karaktäriseras både av den samiska kulturen och mathantverket och vi anländer sent på natten.

LÖRDAG 29 JUNI: JOKKMOKK, PORJUS, GÄLLIVARE | DIESELLOK

Innan avfärd från Jokkmokk rekommenderas ett besök på  Jokkmokks Tenn och se hur de hantverksmässigt tillverkar tenn-, guld- och silverföremål. Alternativt hinner du med ett besök på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Därefter lämnar vi Jokkmokk för Vildmarkstågets sista etapp genom världsarvet Laponia mot Inlandsbanans nordligaste destination Gällivare. På vägen norrut stannar vi till vid Porjus och besöker kraftstationen som är över 100 år gammal, ungefär som Inlandsbanan. I Gällivare äter vi middag på hotellet innan vi ger oss av på en midnattstur genom Malmberget och tar oss upp på Dundret för att njuta av midnattssolens sken.

SÖNDAG 30 JUNI – HEMFÄRD, ELLER FULL FART MOT NYA ÄVENTYR!

Efter en natt och god frukost på hotellet i Gällivare är det dags att planera för hemfärd, vilken sker i egen regi. Från Gällivare går det att åka både tåg och flyg.

Vi tycker förstås att du skall åka Inlandsbanans ordinarie rälsbussar tillbaka ner till Östersund, Mora eller Kristinehamn, och sedan fortsätta hem. Vi har tagit fram ett extra förmånligt pris för vårt Inlandsbanekort som innebär att du kan resa hur mycket du vill under två veckor. Säg till när du bokar Vildmarkståget.

MER INFO OCH BOKNING

Besök Inlandsbanans hemsida