Weekend i 1-klass på Viskadalsbanan med god mat och dryck, teknikhistoria och trevligt umgänge. Häng med oss till Västkusten den 16-17 maj.

I november 1880 invigdes banan med ett utav de vackrare namnen på en järnvägslinje; Viskadalsbanan. Sträckan följer Viskans dalgång och har 12 stationer längs sin väg. Men tiden har satt sitt avtryck, banan är sliten och behöver rustas upp, något som också kommer att göras under 2020. Linjen kommer då att vara avstängd i ungefär 1 år, innan banan stängs vill vi såklart passa på att ge er tillfälle att resa längs denna vackra sträcka. Vi vill erbjuda er en trevlig weekend längs Viskadalsbanan med övernattning samt 3- rätters middag på Varbergs Stadshotell & Asia SPA.
Vi kommer även besöka Grimeton Radiostation samt Derome Trä- och Nostalgimuseum.  

Program

Lördag 16 maj
Vi lämnar Stockholm på morgonen lördagen den 16 maj och stannar för påstigande i Södertälje hamn, Katrineholm, Hallsberg, Skövde, Falköping och Herrljunga.
För er som reser från Stockholm och Södertälje hamn ingår frukost på vägen dit samt middag på hemvägen. Kliver du på, på någon utav de andra orterna är tiden för kort för såväl frukost samt middag, därav ger vi också en något lägre prislapp på dessa biljetter. Lunchen, som serveras ombord båda dagarna, ingår för samtliga. Frukosten på söndagen serveras på hotellet. Din sittningstid för måltider ombord meddelar vi er inför resan. 

På sträckan Herrljunga-Varberg kommer spår och kontaktledningar att bytas ut under de kommande åren, därmed passar vi på att åka sträckan medan det fortfarande är skarvspår. På sträckan kommer Du 432 från 1936 att dra hela tåget. Läs gärna mer om loket här. https://www.jarnvagsmuseet.se/tagresor/vara-tag/ellok/d-432

Vi ankommer Varberg på eftermiddagen och besöker Derome Trä- och Nostalgimuseum. Här går vi runt själva och njuter av diverse trätekniska maskiner och verktyg, samt tittar på ramsågning med ånglokomobil. Men framförallt får ni inte missa den 25 våningar (8m) höga fågelholken. En röd stuga som rymmer 25 fågelfamiljer och som fått en plats i Guinness Rekordbok.

Efter besöket är ni välkomna att checka in till en stämningsfull atmosfär från sekelskiftet på Varbergs Stadshotell & Asia SPA. Ni har tillgång till Asia SPA samt de olika aktivitetspassen under hela er vistelse på hotellet. Klockan 19.00 bjuds det på 3- rätters middag i hotellets restaurang.

Söndag 17 maj
Vi inleder dagen med en god frukost på hotellet. Därefter besöker vi världsarvet Grimeton Radiostation för en visning. Grimeton Radiostation är den enda fungerade långvågssändaren från 1920- talet som finns kvar, därför har den blivit utsedd till ett världsarv.
”Grimeton Radiostation, Varberg, är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.”
VÄRLDSARVSKOMMITTÉN, Suzhou Kina, juli 2004.

Efter besöket beger vi oss hemåt igen. Lunch serveras på tåget. För er som reser till Södertälje Hamn samt Stockholm serveras även middag ombord.  

Tidtabell

Kommer i början av 2020.

Priser

Påstigande Stockholm samt Södertälje Hamn
Del i dubbelrum: 4200 kr / person
Enkelrum: 4600 kr / person

Påstigande Katrineholm samt Hallsberg
Del i dubbelrum: 3500 kr / person
Enkelrum: 3900 kr / person

Påstigande Skövde, Falköping samt Herrljunga
Del i dubbelrum: 3300 kr / person
Enkelrum: 3700 kr / person

Köp biljetter online!

Bokning sker via en extern hemsida, länk kommer att läggas upp här när biljetterna börjar att säljas.
Biljettsläpp tisdag 4 februari klockan 13.00.
Biljettförsäljningen stänger torsdag 16 april klockan 13.00.

För kännedom görs resan i samarrangemang med Svenska Järnvägsklubbens medlemmar, som delvis har ett eget program.

Välkommen att resa med oss!