Tåg i fjällens vinterlandskap
Tågresor
Våra tåg

Följ med Järnvägsmuseets historiska tåg och fira Valborg i Abisko! Det här blir en resa du inte vill missa. 
Datum: 29 april - 3 maj 2020
Biljetterna till denna resa var populära och resan är nu slutsåld!

”Himlen är som en tavla och fjordens vatten är svart, turkost eller rosa beroende på väder. Det är så vackert så man nästan bli religiös.” Så har en lokförare i en artikel beskrivit resan längs Malmbanan, nu vill vi att ni ska uppleva samma sak. Så känn den norrländska harmonin, uppskatta lugnet och njut av det vackra landskapet. Gör det tillsammans med oss längs en utav Sveriges vackraste järnvägssträckor och fira valborg till eldens sken.

På den här resan står Norrlands vackra landskap och natur i fokus. Genom att resa bekvämt i våra 1- klassvagnar som andas 1940-50- tal, finns goda möjligheter för att samtala med andra resenärer och göra nya bekantskaper, lyssna på en spännande podcast eller läsa en bra bok och samtidigt njuta av den fantastiska utsikten. Vi reser i slutet sällskap med eget tåg. Hela resan arrangeras av Järnvägsmuseet som står för såväl personal som tågsättet. Självklart finns det möjlighet att parkera er bil på vårt upplysta samt inhägnade område under resan.  

I tåget finns ett antal sovvagnar där varje sällskap har varsin kupé. Vagnarna och därmed också kupéerna ser lite olika ut, vi förbehåller oss rätten att placera er i de kupéer vi anser passar bäst utifrån era behov. Två utav övernattningarna sker på hotell och detsamma gäller även för dem, då vissa skillnader på rummen kan förekomma.

Program

Dag 1: Vi reser från Gävle till Abisko

Välkomna ombord!
På eftermiddagen onsdagen den 29 april rullar vårt tåg mot norrländska breddgrader.
Ni visas till er kupé och får tid att göra er hemmastadda och se er om i tåget.
Sedan bjuds ni på en välkomstmiddag i ”Cronstedts vagn”. Natten spenderar ni i er sovkupé för att vakna lagom till vi börjar närma oss ”skogen vid det stora vattnet”- Abisko. Abisko har en stark koppling till järnvägen då dess historia faktiskt börjar i samband med att Malmbanan börjar byggas vid sekelskiftet 18/1900.

Dag 2: Vi passerar Abisko och besöker Vassijaure

På morgonen äter vi frukost ombord och passar på att njuta extra mycket av den norrländska naturen som utsikt. Innan lunch besöker vi Vassijaure. Kanske finns det här möjlighet för att ta en härlig selfie framför Sveriges nordligaste stationshus från 1913 som ritades av Folke Zettervall.

Vi avnjuter lunchen ombord och åker sakta tillbaka mot Abisko. I Abisko Nationalpark, 250km norr om polcirkeln, checkar vi in på STF Abisko Fjällstation, där vi sover för natten. Hotellet har en vacker ram av Lapporten, berget Nuolja och Abiskoalperna. Här finns möjlighet att genom en kort vandring ta sig till den ombyggda sjöstugan vid Torneträsks kristallklara vatten. Sjöstugan är numer en vedeldad bastu och här finns alla element för att genomföra ett riktigt bastubad; jord, luft, eld och vatten.

På eftermiddagen tänds valborgsmässoelden och senare på kvällen avnjuter vi en tre-rätters middag på restaurang Kungsleden som ligger på hotellet. Restaurangen är KRAV 2- certifierad och har blivit omnämnd i White Guide.

 

Dag 3: Vi reser från Abisko till Kiruna

Frukosten äter ni på hotellet innan vi reser vidare med vårt tåg. Tips: passa gärna på att prova deras hjortronfil.

Tåget lämnar det vackra Abisko och åker vidare mot den lilla byn med namnet ”mötesplatsen vid vattnet”- Jukkasjärvi. Här bussas vi till platsen med fokus på mötet mellan is och kreativitet- IceHotel.

Vi följer med IceHotelets egen guide som tar oss på en vandring genom hotellets unika historia.

Efter besöket åker vi till Scandic Ferrum i Kiruna för middagsbuffé samt övernattning. Middagen serveras i restaurangen på hotellet, med vackra vyer över Kebnekaise samt den orörda vildmarken.

Dag 4: Vi spenderar dagen i Kiruna

Dag 4 ägnar vi till 100% åt Kiruna och den spännande stadsomvandlingen, där hela 56 arkitektteam från hela världen anmälde sitt intresse för att få rita den nya stadskärnan. Hur får man staden och gruvnäringen att fortsätta att leva i samklang? Hur får man samhället att fortsätta bemöta människans behov i vardagen?

Efter rundturen ansluter vi till vårt tåg för att återigen bege oss söderut med middag ombord.

Dag 5: Åter i Gävle

Efter ännu en natt ombord blir det frukost i restaurangvagnen och under förmiddagen rullar vi in i Gävle.

Mat och dryck

Det serveras mat både på och utanför tåget. Maten som serveras ombord lagas av våra egna kockar och serveras i vår egen restaurangvagn med vita dukar och riktigt porslin. Restaurangvagnen som är byggd på 1940- talet har förutom sin vackra intarsia av Evald Dahlskog också fått namnet ”Cronstedts vagn” efter SJs generaldirektör (1887-1897) Rudolf Cronstedt. Så passa på att njuta extra under måltiderna och känn historiens vingslag.

I vår kafé- och barvagn finns varma, kalla och alkoholhaltiga drycker samt smörgåsar och fikabröd till försäljning under hela resan. Även denna vagn är döpt efter en utav SJs generaldirektörer, nämligen Mauritz Sahlin och har därmed fått namnet ”Sahlins vagn”. Vagnen renoverades 2017 och har numer en järnvägsmässig 1950- tals stil. Då vi i ”Sahlins vagn” säljer alkohol under eget tillstånd, ber vi er vänligt att inte förtära egen alkohol ombord.

Biljettpriser

Pris för del i dubbelrum: 12.500kr

inkl. tågresa, förtäring, hotellövernattningar samt entréer

Pris för enkelrum: 16.000kr

inkl. tågresa, förtäring, hotellövernattningar samt entréer

Biljettbokning - Slutsålt!

Denna resa är nu slutsåld, men är du intresserad av att stå på en återbudslista så går det bra att höra av sig till reseinformationen.
Sista datum för avbokning med full återbetalning är 20 februari klockan 13.00.

 

Välkommen att resa med oss!