Välfylld kakbuffé vid Taxinge Slott

Kakor, smalspår och ångfartyg – det kan inte bli bättre! Följ med på en härlig tåg- och båtresa till kakslottet Taxinge slott.

Tåg från Gävle/ Uppsala/ Stockholm

Vi lämnar Gävle Central på förmiddagen för en tur söderut med vårt eltåg. Vi gör ett kort stopp i Uppsala och Stockholm för påstigande innan vi åker vidare. Strax före lunch anländer vi till Läggesta.

Ånga på smalspår från Läggesta

Den lilla orten Läggesta är sedan 60-talet station på den smalspåriga (600 mm) museijärnvägen Östra Södermanlands Järnväg, som går mellan Mariefred och Läggesta samt till Taxinge. Museijärnvägen försöker visa hur en smalspårig järnväg såg ut och fungerade i början av förra seklet och lyckas mycket bra med det! När vi kommer till Läggesta, byter vi till ÖSlJ’s ångtåg som tar oss med till Mariefred, där det finns gott om tid för att äta lunch på egen hand.

Lunch i Mariefred och ångbåtstur

I Mariefred finns flera lunch- och fikaställen. Ett urval är Skänken vid Gripsholms Värdshus, Café Blå Katten, kaffe och choklad från världens alla hörn på Två Goda Ting eller varför inte besöka Annas Hembageri som 2017 utsågs till Sveriges bästa café i White Guide Café.
Klockan 13.50 avgår Ångfartyget Mariefred som togs i trafik 1903, som tar oss från ångbåtsstationen vidare till Taxinge Slott.

Kakslottet Taxinge slott

Välkommen till kakslottet! Taxinge- Näsby Slott, eller Näsby gård, omnämns första gången 1281 då en bror till Magnus Ladulås skänkte godset till domkyrkan i Strängnäs. Sedan dess har gården genomgått flera renoveringar, ägarbyten och varit inspelningsplats för Ingmar Bergmans Viskningar och rop. 1979 öppnade två damer ett litet café i ett hus intill huvudbyggnaden, idag har caféet växt till en konferensanläggning och är känd för sin kakbuffé med minst 65 olika sorters fikabröd.
Vi bjuds på två väl utvalda sorter från deras kakbuffé som står framdukat när vi kommer. Vill man smaka mer fikabröd, köper man det själv.
Efter fikat finns tid för att själva gå runt i den fina slottsparken.

Hemresa

Vid 16.00 åker vi med smalspåriga ångtåget från Taxinge station (promenad en bit) tillbaka till Läggesta, där väntar vårt tåg som tar oss hemåt igen via Stockholm och Uppsala där vi stannar för avstigande. På hemvägen är vår café- och barvagn öppen. Det finns också möjlighet för den som vill, att förboka en enklare kall middag. Observera att kostnad för middag tillkommer på biljettpriset.

Hålltider för dagen

07.25 Avgång Gävle C
08.58 Avgång Uppsala C
10.10 Avgång Stockholm C
11.41 Avgång Läggesta med smalspår till Mariefred
13.50 Avgång Ångfartyget Mariefred till Taxinge slott
14.30 Förbokat eftermiddagsfika på Taxinge Slott
16.00 Avgång Taxinge med smalspår till Läggesta
16.45 Avgång Läggesta
17.32 Ankomst Stockholm
18.32 Ankomst Uppsala
20.13 Ankomst Gävle

Biljettpris

(inklusive entré Ångfartyget Mariefred, smalspårståg, samt två väl utvald sorter från kakbuffén på Taxinge Slottscafé)
Påstigande Gävle:
Vuxen   700kr
Barn 6-19 år 350kr

Påstigande Uppsala:
Vuxen   650kr
Barn 6-19 år 325kr

Påstigande Stockholm:
Vuxen   600kr
Barn 6-19 år 300kr

Barn under 6 år åker gratis

Bokning

Bokningen är stängd och resan är fullbokad.

Välkommen att resa med oss!