En revolutionerande händelse, en magisk mix av historia, konst och modern teknik- varmt välkomna till en industrihistorisk tågresa. Följ med oss på denna dagsutflykt från Gävle till Avesta och Ängelsberg.

Avesta - lunch och spaning på Verket

Vi lämnar Gävle Central för en tågresa som tar oss en bit inåt i landet. Strax före 11.00 kommer vi till Verket i Avesta. Här börjar vi med lunch på Restaurang Koppardalen. Som restaurangens namn skvallrar om, är detta ett bruksområde med anor från 1600- talet, och vackert belägen vid Dalälven ligger restaurangen.

Efter lunchen är alla välkomna att på egen hand besöka Verket i sin helhet och bland rostugnar, masugnar och götvalsverk inspireras av idén att bära dialogen mellan industrihistoria och samtidskonst vidare i en nästintill orörd industrimiljö.

Visning av Engelsbergsbruk och Oljeön

Lagom till eftermiddagsfikat är alla välkomna ombord igen. Nu reser vi vidare mot Ängelsberg. Framme i Ängelsberg kommer gruppen att delas i två. Halva gruppen är välkommen att besöka Engelsbergsbruk som ligger strax utanför den lilla tätorten Ängelsberg. Här får vi en visning som berättar om det bäst bevarade järnbruket i Sverige, som grundades 1681.

Den andra gruppen är välkommen för visning på Oljeön, där Pehr August Ålund på 1800- talet byggde ett av Sveriges första oljeraffinaderier. Det är dessutom det äldsta oljeraffinaderiet som finns bevarat i världen idag. Här tillverkade han bl.a. fotogen som gav jämn och rökfri belysning, en revolutionerande upptäckt för dåtidens människor.

När visningarna är klara, byter grupperna plats, så alla får möjlighet att besöka både Engelsbergsbruk och Oljeön.

Ätbart ombord

När besöken är klara beger vi oss hemåt igen. På hemresan är vår café-och barvagn öppen. Där serverar vi kalla och varma drycker, smörgåsar samt fikabröd.

Under hemresan har vi också möjlighet att erbjuda er en enkel kall middag. Den förbokas i samband med att ni bokar era biljetter. Det vi erbjuder är kycklingfilé med rostade grönsaker och potatissallad eller vegetariska bönbiffar med rostade grönsaker och potatissallad.

Pris: 95 kr/portion ink. 33 cl måltidsdryck (läsk, mineralvatten, lättöl).
Drycken väljer man ombord.

Hålltider för dagen

08.55 Avgång Gävle C
10.56 Ankomst Avesta Art
11.00 Lunch på Restaurang Koppardalen
12.15-13.45 Besök Avesta Art
15.00-18.00 Besök Engelsbergsbruk och Oljeön
18.10 Avgång Engelsbergbruk
19.45 Ankomst Gävle

Biljettpris

(inklusive entréer och lunch)
600kr/person

Bokning

Bokningen öppnar 4 juni klockan 11.00.
Bokningen stänger 20 augusti klockan 13.00.


Välkommen att resa med oss!