Ångisbrytaren Sankt Erik, ångfartyget Motala Express, ångslupen Frithiof och bogserbåten Örnen.
- Vill du få en chans att se dem alla, och många fler, i en unik kortege? Åk med oss till Stockholm för att fira Ångbåten 200 år.

Tack vare den brittiske ingenjören Samuel Owen sattes den första hjulångaren i trafik den 2 augusti 1818, Riddarholmen-Drottningholm. Owen kallade fartyget helt enkelt ”mitt ångmaskinsfartyg”, senare fick ångbåten namnet ”Amphitrite”. Utvecklingen tog fart och redan under 1820-talet fanns det ångbåtstrafik mellan Stockholm och nästan alla mälarstäder, genom den nya Södertälje kanal till städer längs kusten söderut.

För att uppmärksamma 200-årsminnet av ångbåten i Sverige, kommer Stockholms ångbåtsflotta söndagen den 26 augusti att gå i kortege från Riddarholmen till Drottningholm och tillbaka. Det är samma färdväg som de första ångbåtarna åkte i augusti 1818.

Dagens festligheter inleds på Riddarholmen kl 11 med musik, högtidstal och presentationer av de medverkande föreningarna. Kortegen går till Drottningholm och leds av Sjöhistoriska museets stora ångisbrytare Sankt Erik.

Ta tåget

Dagen till ära passar vi på att ge er möjlighet att slippa bilen och istället åka ett historiskt eltåg till Stockholm för att vara med under denna kortege.

Tåget går från Gävle C, via Uppsala C till Stockholm C. Du har möjlighet att köpa enkel biljett eller T.o.R. Hos oss bokar du bara tågresan.

Ätbart ombord

Vår cafévagn erbjuder fika samt smörgåsar på dit- och hemresan.

Under hemresan har vi möjlighet att erbjuda er en enkel kall middag. Den förbokas i samband med att ni bokar era biljetter. Det vi erbjuder är kycklingfilé med rostade grönsaker och potatissallad eller vegetariska bönbiffar med rostade grönsaker och potatissallad.
Pris: 95 kr/portion ink. 33 cl måltidsdryck (läsk, mineralvatten, lättöl). Drycken väljer man ombord.

Hålltider för dagen

Gävle – Stockholm

08.43  Avgång Gävle C

10.15  Avgång Uppsala C

11.04  Ankomst Stockholm C 

Stockholm – Gävle

16.57  Avgång Stockholm C                       

17.44  Avgång Uppsala C                          

19.03  Ankomst Gävle C                               


Biljettpris

Enkel Gävle C- Stockholm C: 200kr
Enkel Uppsala C-Stockholm C: 100kr

T.o.R Gävle C- Stockholm C: 400kr
T.o.R Uppsala C-Stockholm C: 200kr

Barn/ungdomar 6-19år reser för halva priset.
Barn under 6 år reser utan kostnad.

Bokning

Bokningen öppnar 4 juni kl 11.
Bokningen stänger 17 augusti kl 13.