Järnvägsmuseet ställer in tågresor – har fortsatt öppet digitalt

Från och med fredagen den 20 mars ställs Järnvägsmuseets tågresor in för att förhindra spridningen av coronaviruset. Vi hoppas kunna genomföra Vildmarkståget 25-29 augusti. Beslutet grundar sig på de tydliga signaler Folkhälsomyndigheten gett om vikten av att alla aktörer i samhället motverkar smittspridning och särskilt skyddar personer i riskgrupper.
Järnvägsmuseet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, följer därmed Centralmuseernas samarbetsråds gemensamma förhållningssätt.

By reason of the corona virus

Swedish Railway Museum cancel all train trips to avoid the spread of the Coronavirus, starting from 20 March. We hope to be able to arrange Vildmarkståget 25-29 August. We are monitoring the developments closely and hope to se you again soon.

#järnvägsmuseet

Instagram

#järnvägsmuseet
Viktigt besked. Från och med fredagen den 20 mars ställer vi in våra tågresor för att förhindra spridningen av coronaviruset.
🔹
Vildmarkståget 25-29 augusti hoppas vi kunna genomföra.
🔹
Beslutet grundar sig på de tydliga signaler Folkhälsomyndigheten gett om vikten av att alla aktörer i samhället motverkar smittspridning och särskilt skyddar personer i riskgrupper.
🔹
Järnvägsmuseet, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, följer därmed Centralmuseernas samarbetsråds gemensamma förhållningssätt.
🔹
#järnvägsmuseet #tågresor #coronaviruset #folkhälsomyndigheten

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-03-19 16:31

Med anledning av coronaviruset: Järnvägsmuseet är stängt för renovering, men genomför resor med egna tåg. Järnvägsmuseet följer regeringens beslut att stoppa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer för att förhindra att coronaviruset sprids. Järnvägsmuseet följer noga utvecklingen och de rekommendationer som ansvariga myndigheter ger. #järnvägsmuseet #coronaviruset

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-03-12 15:59

Tågsemesterdagen närmar sig! Lördag 28 mars står vi tillsammans med @inlandsbanan på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98. Träffa oss och andra researrangörer. Vi berättar mer om Vildmarkståget och våra andra resor. Välkomna!
🚂🚆🧳🕶
#järnvägsmuseet #inlandsbanan #vildmarkståget #tågsemesterdagen #tågresor #clarionhotel

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-03-04 09:50

Vi kör påsktåg Gävle – Sandviken – Storvik, söndag och måndag 12-13 april 2020. Det blir för- och eftermiddagsturer med busig underhållning med @wullgermimmi och påskpyssel ombord. Gofika serveras i stationshuset vid uppehållet i Storvik. Biljettsläpp tisdagen den 25 februari kl 13.00. Du bokar dina biljetter på vår hemsida. Välkomna till en rolig familjeaktivitet i påsk!
🚂
#påsktåg #wullgermimmi #järnvägsmuseet #underhållning #ånglok #ångtåg #gävle #storvik #visitgävle

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-02-21 09:28

Unna dig en hållbar och inspirerande tågresa i 1-klass! Boka Västkustexpressen under perioden 13-14/2 så väntar en överraskning! Läs mer och boka på vår hemsida. #järnvägsmuseet #tågresa #hållbart #västkustexpressen #allahjärtansdag

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-02-13 09:58

Att placera museiföremål i magasin kan ibland vara lite som att lägga ett pussel, eller ett spel. Vissa får associationer till Tetris eller ett skjutpussel (bläddra till nästa sida för att se ett). Då förstår ni glädjen när bitarna faller på plats.

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-02-06 17:09

En färgsprakande och exklusiv resa genom Sveriges vackra inland, från Stockholm till Kiruna. Vildmarkståget är en nygammal nyhet. Under början av 1990-talet kördes tematåget, och nu har resan vidareutvecklats och blivit ännu bättre!
🚂
Under hösten är Sverige som allra vackrast. Upplev årstidens skiftningar med Vildmarkståget från huvudstaden till Kiruna i nordligaste norr, allt till det meditativa dunkandet från rälsen. Under färden stannar tåget och gör uppehåll för olika utvalda sevärdheter, god mat och unika upplevelser. Resan är en historisk tågupplevelse som arrangeras av @inlandsbanan i samarbete med oss på Järnvägsmuseet. Tåget består av våra gamla fina förstaklassvagnar i toppskick och restaurangvagn med vita dukar och riktigt porslin. Tåget dras av olika typer av lok på olika sträckor, bland annat ånglok mellan Östersund och Vilhelmina. Du reser bekvämt och får en härlig kombination av upplevelse och lugn och ro under hela resan. Boka din biljett på Inlandsbanans hemsida. 
www.inlandsbanan.se
🚂
#järnvägsmuseet #inlandsbanan #vildmarkståget
🚂
Foto Inlandsbanan/David Larsson

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-02-05 16:23

När det känns jobbigt att sy i ett tjugotal märklappar med inventarienummer kan man bjuda in kollegorna till syjunta och locka med gofika efteråt.

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-02-03 15:06

Kommande resa! Västkustexpressen 16-17 maj är en blandning av kultur, teknikhistoria och god mat. Välkommen att åka med oss till vackra Varberg där du får besöka det unika Derome Trä- och Nostalgimuseum och radiostationen i Grimeton – ett världsarv tillika den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen! Det blir en trevlig weekend längs Viskadalsbanan med övernattning samt 3- rätters middag på Varbergs Stadshotell & Asia SPA. Den 4 februari släpper vi 48 exklusiva biljetter, bokningsbara via vår hemsida.
✨
#järnvägsmuseet #tågresa #västkustexpressen #viskadalsbanan #varberg #derometränostalgimuseum #grimeton #världsarv

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-01-31 11:21

Vi är som kanske många av er vet, en del av Statens maritima och transporthistoriska museer. Myndigheten är miljöcertifierad sedan 2009 och nu är det även dags för oss! Vi har precis genomfört en slags övningsrevision där vi kikat på allt från kontor, tilltänkta museilokaler, oljebod, ”smörjgropen”, verkstäder, lok och vagnar.
🔸
Det finns en del att göra förstås, men vi känner stort engagemang kring miljö, riskanalyser och annat som ingår i arbetet för att bli certifierade. Här är några bilder från dagen i Gävle!
🔸
Bild 1: Henrik, chef för tågtrafiken och revisiorn Theresia, på plats i Tåghallen, Gävle.
Bild 2: På väg mot Järnvägsmuseets verkstad, lokstall UGJ (med renoverade portar och glas).
Bild 3: Tåghallen på Nynäs (Gävle), där vi ägnar oss åt restaurering. Snickare Stefan i mitten tar emot revisorn m.fl.
🔸
#järnvägsmuseet #miljöledningscertifikat

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-01-22 12:02

Årets första tågresemöte har ägt rum i dagarna två och vi ser fram mot ett spännande reseår. Idag fick vi även träffa Ewa, korttidsplanerare Trafikverket, som visade hur det går till när de skapar en tidtabell för våra tåg. Vi hann även med ett besök på Tingstad och hade ett möte med Nässjö Järnvägsmuseum. Nu rullar vi åter mot Gävle med tåg - såklart. 
#järnvägsmuseet #tågresor

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-01-21 16:00

Klockan 17 på onsdagskvällar, när den ordinarie personalen vanligtvis gått hem tar ett gäng eldsjälar från Järnvägsmusei vänner (JVMV) vid och arbetar på ett par projekt. Det stora projektet är en F7 som ska göras om som servicevagn till restaurangvagnen. Den ska rymma kyl, frys, skafferi, elverk, linne- och porslinsförråd samt behålla en resgodsavdelning. Är du också intresserad av att hjälpa till? Inga speciella förkunskaper behövs. Kontakta i så fall arbetsledare Bengt Lindberg, JVMV, 070-6454539.

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2020-01-09 11:36

Järnvägsmuseet vill önska alla följare en riktigt god jul och ett gott nytt år! Som en liten julklapp delar vi med oss av fem artiklar på Digitalt Museum. Artiklarna bygger på texterna ur Järnvägsmuseets stjärnor och är kopplade till digitaliserade fotografier och objekt i museets samlingar.

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-20 13:25

Vi närmar oss jul och därmed kommer vår resebokning att hålla stängt från 23/12 - 6/1. 
Är du nyfiken på vår resa till Abisko så passa på att kontakta oss för eventuella frågor innan vi går på julledighet. I dagsläget finns ännu några få biljetter kvar.

#järnvägsmuseet #abisko #tågresa #historiskaresor

Andra bilden är från STF bildbank.

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-18 10:47

Glad lucia önskar Järnvägsmuseet med en bild från Statens Järnvägars luciafirande 1958 på en resebyrå i Berlin. Foto: Seved Walther

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-13 14:09

Måndag 16/12 går det inte att nå vår reseinfo via telefon. Maila går bra men vi svarar först på tisdag!

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-12 10:38

Vi tackar Jamtli för härliga dagar och ställer siktet söderut från ett snöigt Östersund!

#järnvägsmuseet #jamtlijulmarknad

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-08 16:47

Det var så roligt att åka till Jamtli så vi gör det igen! Dagens Jamtliexpress stannar till för påstigande i Ljusdal. 
#järnvägsmuseet #jamtlijulmarknad #jamtliexpressen

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-08 09:31

Då är det dags för Jamtliexpressen att rulla söderut mot Gävle. 
#järnvägsmuseet #museitåg #jamtlijulmarknad

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-06 18:48

Då rullar helgens första tågresa mot Julmarknaden på Jamtli. Har du bokat biljett så välkommen ombord.
##järnvägsmuseet #tågresa #jamtli #julmarknad

Foto: @jarnvagsmuseet

Uppladdad 2019-12-06 08:02